Webhotel-portalen

Find den bedste og billigste webhosting her

Privat

At oprette en hjemmeside på Internettet kan være en overskuelig affære, der er mange udtryk som man som privatperson ikke kender til og heller ikke har behov for at kende til. Vi vil på denne side gennemgå følgende 9 punkter – så du er klædt bedre på til at vælge dit webhotel som privatperson.

  1. Hvad er et webhotel?
  2. Hvad koster et webhotel?
  3. Hvad er et domæne?
  4. Hvad koster et domæne?
  5. Hvad bruger man et webhotel til?
  6. Hvordan bygger man en hjemmeside?
  7. Hvordan flytter man filer fra sin egen computer til sit webhotel?
  8. Hvor stort et webhotel skal jeg købe?
  9. Hvad med min email?
  10. Kan man tjene penge på en hjemmeside?

Hvad er et webhotel?

Et webhotel er et lille stykke af en computer man lejer på nettet. For at man kan have en hjemmeside eller emails skal der et sted i verden være en computer på nettet. Det er upraktisk og dyrt at have sin egen computer derhjemme tændt hele døgnet for at modtage emails eller for at have sin hjemmeside på denne computer.  Det koster penge i strøm og de komponenter der sidder i almindelige hjemme-PC’ere er ikke bygget til at kunne holde til at køre mange timer i træk.

Der er virksomheder, der har specialiseret sig i at bygge computere der kan holde til mange timers drift og disse computere er placeret i bygninger som er sikret mod brand, oversvømmelse og indbrud. Disse virksomheder kaldes også for hosting leverandører og tilbyder sig som privatperson et lille stykke af en computer hos dem. Dette kaldes et webhotel.

Hvad koster et Webhotel?

Webhoteller varierer i pris, og går fra få kroner om måneden til at koste flere tusinde kroner om måneden. Prisen angives typisk i pris pr. måned. De billige løsninger er nødvendigvis ikke dårlige, ofte tværtimod – de er rigtig gode til at drifte store løsninger og behøver derfor ikke tjene så meget på det enkelte Webhotel. Det kan sammenlignes lidt med de billige telefonabonnementer, de er heller ikke dårligere end de dyre abonnementer.

Et godt webhotel koster omkring 10 kroner om måneden.

Hvad er et domæne?

Et domæne er det navn man skriver ind i sin Internet browser. Det vil sige at skriver du www.webhotel-portalen.dk så skriver du adressen på et domæne. Et domæne er en unik adresse på Internettet, der bruges således andre entydigt kan finde din hjemmeside. Det ville være noget rod hvis der var flere domæner med samme navn. Der er tre ting man skal være opmærksom på ved valg af et domæne navn.

Det første er at domænet skal være noget der giver mening for andre end dig selv. Man skal gerne kunne fortælle det til sine venner at de skal gå ind på www.familienhansen.dk i stedet for at de skal gå ind på www.fam-hansen-bent-henny-og-ungerne.dk. Det næste man skal kigge på er om man ønsker danske specialtegn i sit domænenavn – altså æøå. Der kan være nogle problemer hos nogle udbydere men generelt set virker det.  Det sidste man skal tænke over er hvordan ens domæne skal ende. Her i Danmark har alle sider endelsen .dk og i Sverige hedder de alle .se, der er i princippet intet der forhindrer dig i at købe et .se domæne og have din side derpå, men det kan godt give praktiske problemer hvis man køber eksempelvis et .com domæne som delvist styres fra USA.

Rådet herfra er: Nemme navne, uden æøå, og hold jer til .dk domæner.

Hvad koster et domæne?

Danske domæner (.dk) administreres centralt i Danmark af en instans, der hedder DK-Hostmaster. Det er dem i sidste ende man handler med når man køber et domæne. De fleste hostingfirmaer er forhandlere af domæner på vegne af DK-Hostmaster.

Prisen for et domæne er fast, det koster 45 kroner om året at have et domæne. Det er ens for alle .dk domæner.

Hvad bruger man et webhotel til?

Et webhotel er i princippet designet til at afvikle en hjemmeside, det kan eksempelvis være til en fodboldklub eller til en professionel virksomhed. Man bygger en hjemmeside og flytter alle filerne op på webhotellet og nu kan hele verden se din hjemmeside. Når du ændrer i dine filer og genopfrisker dem på dit webhotel, har du opdateret din hjemmeside og alle ændringerne er nu synlige for alle.

Den typiske brug af hjemmesider for private er at have en mail adresse der er lidt speciel. Det betyder at hvis du køber et domænenavn der hedder din families efternavn fx. www.hansen.dk (den er nok allerede købt) så kan du lave email adresser til hele familien der hedder: bent@hansen.dk, henny@hansen.dk, emil@hansen.dk og pia@hansen.dk. Man kan også købe et domæne der hedder ens adresse fx. www.blomsterkrogen34.dk, det betyder at man kan have email adresser der hedder: bent@blomsterkrogen34.dk osv.

Andre anvendelsesmuligheder er hvis man går til spejder at man så vil lave en hjemmeside omkring det at være på spejdertur eller en hjemmeside for den lokale fodboldklub – der er ingen grænser for anvendelsesmulighederne, det er bare om at bruge sin fantasi.

Bemærk: Et webhotel behøver ikke have en hjemmeside for at man kan bruge det til email

Hvordan bygger man en hjemmeside?

En hjemmeside kan bygges på mange måder. For nogen er et billede af familien alt der skal være på siden og nogen vil have en overdådig side med film og meget andet.

For at bygge en hjemmeside kan man vælge at lave den helt fra bunden selv, eller man kan bruge et færdiglavet program til det. Hvis man vil lave den helt fra bunden skal man kunne skrive i et sprog som præsenterer tekst og billeder pænt på hjemmesiden, dette sprog hedder HTML (Hyper Text Markup Language). Denne side er lavet i HTML og du kan højreklikke og vælge “vis kilde” og se hvordan selve koden ser ud som laver hjemmesiden.

Alternativt kan man bruge et gratis produkt. Det mest udbredte (og også det der er brugt til denne side) er et system, der hedder WordPress. WordPress er gratis og man behøver ikke noget erfaring med programmering eller andet. Det er ligesom at bruge et tekstbehandlingsprogram. Hos nogle Webhoteller kan de med få klik installere WordPress på dit nye webhotel uden det koster noget – alt er gratis. Hvis ikke Webhotellet tilbyder det, skal man selv hente det ned fra Internettet og installere det på sit Webhotel.

For at bruge WordPress skal man vælge et Webhotel der kan køre PHP. PHP er et avanceret sprog til at lave hjemmesider med.

Se links i højre side for hvor man kan downloade den gratis version af WordPress.

Anbefaling: Vælg et webhotel, som kan installere WordPress med få klik.

Hvordan flytter man filer fra sin egen computer til sit Webhotel

Dette er et lidt mere avanceret emne omkring hvordan man flytter sine filer fra sin egen computer til sit webhotel. Dette kan være nødvendig hvis man ikke har et Webhotel som kan installere WordPress eller andet direkte.

Et Webhotel fungerer ganske som en almindelig mappe på din computer, man forbinder blot via Internettet først og kan derefter flytte filer lige så nemt som på ens egen maskine. Det man skal bruge for at forbinde er et program der betegnes som et FTP program. Det er et program specielt bygget til at flytte filer til og fra Webhoteller.

Det mest udbredte FTP program hedder FileZilla og er også helt gratis. Man opretter en ny forbindelse med de FTP adgangskoder man har fået fra sit Webhotel og kan så hurtigt flytte filer til eller fra sit Webhotel.

Anbefaling: Dette anbefales kun hvis du er øvet i brug af Webhoteller og har prøvet det tidligere.

Hvad med min e-Mail?

Din email er knyttet til dit Webhotel og dit domæne. Det betyder at jeg fx. kan oprette en email addresse der hedder info@webhotel-portalen.dk. Hos de fleste webhoteller kan man oprette ubegrænsede email adresser, hvilket betyder at hele familien kan få email adresser som man så kan logge ind og læse via sin Internet browser.

Bemærk: Stort set alle webhoteller kræver at man har et webhotel for at kunne modtage e-mails.

Kan man tjene penge på en hjemmeside?

Det korte svar er JA! Det kan man godt. Der er forskellige måder at gøre det på. Et eksempel er denne side. Som du sikkert kan se er der rundt omkring på siden placeret nogle reklamer, det er tekst reklamer fra Google og hver gang der er nogen der trykker på disse reklamer tjener jeg et par kroner.

Der er nogle mennesker der lever af dette, populært kaldes dette for passiv indkomst og mange har det som supplement til deres faste job. Typisk kan man tjene penge hvis man ved en masse omkring et bestemt emne og kan skrive en god hjemmeside som folk gider at besøge.

Hvis du vil vide mere omkring passiv indkomst så besøg Mikael Riecks blog, der kun handler omkring passiv indkomst. Der kan du også læse spændende historier omkring danskere der lever af deres egne hjemmesider. Du kan besøge Mikaels side her: Passiv indkomst. Der kan du også tilmelde dig hans nyhedsbrev (kan anbefales) og gratis få hans e-bog “Den komplette guide til passiv indkomst på nettet”.